Äänestämään!

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään, 26.5. ja jatkuu 9.6. saakka, jos olen oikein katsonut. Varsinainen vaalipäivä on sitten sunnuntaina 13.6. Äänestämään kannattaa mennä, sillä kyse on asioista joihin voi äänestämällä vaikuttaa.

Kaikenlaista vaalitunnusta näyttää olevan ilmassa. Jotkut kampanjoivat hallituksen vaihtamisen puolesta. Kuntavaaleissa ei kuitenkaan maan hallitusta valita, saati vaihdeta. Eikä muuten eduskuntavaaleissakaan vaihdeta valtuustoja. Tämä voi tulla yllätyksenä, mutta kuntavaaleissa valitaan kunnanvaltuusto. Ihan oikeasti. Ei vaihdeta hallitusta, eikä valita edes kunnalle pormestaria. Sen sijaan valitaan valtuusto, joka valitsee pormestarin, jos kunnassa sellainen sattuu olemaan.

Kuntavaalien ajatteleminen pormestarivaaleina on omasta mielestäni epäonnistunut lähtökohta. Pormestarivaali siirtää mielenkiinnon pois niistä kysymyksistä, joista kuntavaaleissa on kyse – oman kunnan asioiden hoitamisesta. Sen sijaan tulee henkilöön keskittyvää kampanjointia, ja suurten puolueiden aseman vahvistamista. Ei ollenkaan hyvä. Kuntavaalit ovat kuntavaalit.

Mistä sitten on kyse, jos ei pormestarista?

Otetaan esimerkiksi tähän vaikka kunnan peruspalvelut. Nehän ovat asioita, jotka kunta järjestää, niin kuin termeistäkin ilmenee. Ja kunnalliset peruspalvelut toimivat parhaiten, kun kunta itse järjestää ne. Nyt on kuitenkin ilmassa henkeä, että pitäisi yhtiöittää, ulkoistaa ja jos ei voi suoraan yksityistää, niin siirtää kuitenkin yksityisten firmojen hoidettaviksi. Tätähän oikeisto ajaa Helsingissä. Mutta ei näin.

Ajankohtaisia kysymyksiä ovat mm. joukkoliikenteen ja kaupungin rakennustoimen kohtalot. Staran ulkoistaminen merkitsisi Helsingin ympäristöasioiden hoitamisen tason laskemista. Nyt meillä on osaava ja ammattitaitoinen väki töissä, mutta riski tason romahtamiseen on todellinen jos ulkoistamisen tielle lähdetään. Ja vastaavasti HKLn yhtiöittäminen johtaisi työntekijöiden aseman heikentymiseen, eikä mitään takeita liikenneyhteyksien parantumisesta silti saataisi.

Nämä ovat siitä asioita, joista kuntavaaleissa äänestetään, ei Suomen hallituksesta. Siispä kipi kipi äänestämään, jos haluat että joukkoliikenne skulaa jatkossakin, ja mestat pidetään siisteinä jengille hengailla ja liikkua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: