LibreOffice 24.2

LibreOffice on muuttanut ohjelmaversioiden esitystapaa. Aikaisempi esitystapa muodostui kolmesta numerosta. Ensimmäinen ilmaisi mistä ohjelman versiosta oli kyse (LibreOffice 1, 2 jne.). Viimeisin versioluku ennen uutta merkintätapaa oli 7. Seuraavat kaksi numeroa ilmaisivat ohjelman päivitystasoja. 7.0 oli ensimmäinen julkaisu, 7.1 oli päivitysversio, jossa saattoi olla virheiden ja toiminnallisuuksien korjauksia, mutta ei uusia ominaisuuksia. 7.1.1 eli kolmas luku kertoi puolestaan mistä korjauspäivityksen versiosta oli kyse.

Nyt ohjelmaversio ilmaistaan yhdistämällä vuosiluku ja kuukausi. LibO:n uusin versio on tämän esitystavan mukaan 24.2. Ja kolmas luku kertoo kuinka mones korjausversio on menossa. Tätä kirjoitettaessa jakelussa on 24.2.3.

LibreOffice päivittyy aina puolen vuoden välein, eli seuraava versio, jossa on uusia ominaisuuksia on 24.8. Ja näin mennään eteenpäin aina puolen vuoden askelin.

Uudistuksesta on oltu montaa mieltä. Vanhan koulun edustajat jäivät kaipaamaan edellistä merkitätapaa, sillä se kertoi omalla tavallaan ohjelman koko julkaisuhistorian. Nykyinen tapa ilmaisee tarkemmin sen missä mennään, mutta siitä ei näe kuinka monta versiota ohjelmasta on aiemmin julkaistu.

LibO päivittyy siis puolen välein, ja aina hyvin maltillisin muutoksin käyttöliittymässä, joka tekee sen käytöstä miellyttävää. Vaikka päivityksiä ja muutoksia tulee, ne eivät vaadi jatkuvaa uudelleenoppimista, kun käyttöliittymä pysyy jokseenkin ennallaan.

Tähän vielä kuva aloitusnäkymästä. Se on pysynyt jokseenkin samanlaisena jo aika monesta versiosta toiseen. Kaksi uutuutta voi tässä mainita. Aloitusnäkymässä voi valita, mitkä dokumenttityypit haluaa näkyviin; kaikki tai vain tekstit/diat jne. Ja sen lisäksi voi kiinnittä ’nastalla’ näkymän yläreunaan näkyviin sen tärkeimmän tiedoston, jonka kanssa on juuri työskentelemässä.

Ja kerrataan vielä, että LibO on järjestelmäriippumaton ohjelmisto, se toimii Linux, Windows ja Mac -tietokoneissa. Ilmaiseksi, tietenkin. Toki kaupallisesti ylläpidettyjä ratkaisujakin on yrityksille, mutta meille tavallisille tallaajille ilmainen yhteisö-versio on ihan riittävä kirjoittamisen, esitysten ja taulukkolaskennan tarpeisiin.

Jos et ole vielä LibO:n käyttäjä, niin. käypä lataamassa ohjelma tutustumista varten. Yksi ohjelma etu vielä: voit itse valita käyttöliittymän kielen, sopiva varmasti löytyy tarjolla olevista kymmenistä kielivalinnoista. Ohjelman suomenkieliset sivut löytyvät täältä.

Jätä kommentti