Kohti avointa tiedettä

Tieteellisen tutkimuksen tulisi määritelmänsä mukaan olla julkista ja siten kaikkien koeteltavissa. Ajan mittaan tieteelliset julkaisut siirtyivät kuitenkin kaupallisille kustantajille, ja tätä kautta maksumuurien taakse. Tieteen julkisuus kaventui olennaisesti.

Vastareaktiona kaupalliselle julkisuuden rajoittamiselle on kehittynyt avoimen julkaisemisen ja avoimen tieteen toimintatapoja.

Suomalaisen yleisön kannalta on hienoa, että suomalaiset tiedelehdet ovat siirtymässä avoimeen julkaisemiseen. Jo yli 100 tiedejulkaisua on siirtynyt journal.fi alustalle, missä ne ovat vapaasti luettavissa.

Kun erilaiset harhainformaation muodot lisääntyvät on upeaa, että luotettavaa tietoa on saatavilla entistä helpommin ja nopeammin. Suosittelen tiedesivustoa, kannattaa käydä tutustumassa erilaisiin siellä oleviin lehtiin.

Tarjolla on vanhoja ja vakiintuneita, nettiin siirtyneitä julkaisuja kuten Aikuiskasvatus, Kulttuurintutkimus, Politiikka ja Tiede ja edistys, sekä uudempia tulokkaita (Poliittinen talous ja Tutkimus & kritiikki), jotka vasta etsivät paikkaansa tieteellisen keskustelun kentällä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: