Dosentin työkalut (1)

Kirjoitin tuolla aikaisemmin, että yksi syy blogini henkiin herättämiseen on tarve saada ohjat omiin käsiin täällä Internetin ihmeellisessä maailmassa. Sosiaalinen media on toki sosiaalista siinä mielessä, että se monimuotoisuudessaan tarjoaa lähes loputtomia mahdollisuuksia mielipiteiden ilmaisemiseen, kuvien jakamiseen, videoiden esittämiseen jne. Mutta samalla netti näyttää keskittyvän muutamien harvojen suuryhtiöiden käsiin, ja ne puolestaan käyttävät netissä keräämäänsä ’dataa’ häikäilemättä hyväkseen. Tästä Shoshana Zuboffilla on sanansa sanottavaan, mutta siitä enemmän jatkossa.

Tällä kertaa vain lyhyesti muutama sana siitä, kuinka yritän pitää itseni irti nettisaalistajien verkoista. Helpointa olisi tietysti sulkea some-tilit ja pitäytyä vanhaan kunnon sähköpostiin ja puhelimeen yhteydenpidossa. Ihan tähän en kuitenkaan pysty, pitäähän ne kavereiden kuvat ja postaukset nähdä… Mutta miten roikkua netissä ja pitää itsensä siitä samalla mahdollisimman irti?

Muutama yksinkertainen ratkaisu. Jo pelkkä ohjelmistojen valinta auttaa kummasti eteenpäin.

Valitse nettiselain, joka ei vakoile sinua. Firefox on avoimen lähdekoodin yhteisön ylläpitämä käyttäjän yksityisyyttäsi kunnioittava selain, ja kun siinä ottaa vielä käyttöön DuckDuckGo hakukoneen, niin onkin jo aika monta netti-siimaa katkaissut.

Nettiselain on yksi tärkeimmistä ohjelmista, joka tietokoneillamme jatkuvasti käytämme. Selain on myös väylä, jonka kautta meitä seurataan ja vakoillaan, joten kannattaa tosiaan pitää tässäkin kohtaa varansa.

Oikealla selaimen valinnalla päästään pitkälle kohti turvallista nettiä.

Mutta ei pelkällä nettiselaimella maailmaa muuteta. Tarvitaan muitakin työkaluja. Niistä lisää seuraavassa postauksessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: